Przeskocz do treści

Jaki blat do kuchni?

89Właśnie, jaki blat tak naprawdę powinniśmy zastosować w naszej kuchni? Chodzi tutaj o to jak go wyciąć, jak powinna być zaprojektowana kuchnia oraz co najważniejsze ile na niego wydać? Tym bardziej ważne pytanie, że zdania są tutaj oczywiście bardzo, ale to bardzo podzielone. Ja uważam, że blat powinien być jak najtańszy, taki który być może się niszczy, ale którego wymiana nie będzie dla nas bolesna, w porównaniu jak to jest np. z blatami marmurowymi, które niby się nie niszczą, a jednak naprawdę wiele osób systematycznie je wymienia. Inny ważny element to taki, że właściwie na żadnym blacie nie należy kroić. Co prawda teoretycznie na blacie marmurowym nie powinna zostać nawet najmniejsza rysa, ale niestety nie jest to oczywiście prawda i nie wygląda to wszystko tak super w realu jak się wydaje. Blaty marmurowe również się psują, rysują i co gorsza są bardzo twarde i niebezpieczne z tego właśnie tytułu. Warto tutaj zastanowić się jednak nad tym czy nie jesteśmy takim blatem zainteresowani, sporo jest ich w obiektu tzw. z drugiej ręki, a na pewno ciężej je zniszczyć niż blaty z płyty wiórowej, które są nieodporne na zawilgocenia.